Zelfrealisatie

shri_shankaracharya“Ik ben niet het mentale, niet het verstand, niet de gedachte, niet het ik-bewustzijn. Ik ben niet lucht, niet aarde, niet water, niet vuur. Ik ben eeuwig bewustzijn en gelukzaligheid. Ik ben de Spirit.”Shri Shankaracharya, India (788-820)

Als je even probeert tot innerlijke stilte te komen, zul je snel merken dat het niet eenvoudig is je gedachten tot rust te brengen. De sleutel om spontaan innerlijke rust en stilte te bereiken is een spiritueel proces: de zelfrealisatie.

Filosofen, dichters en wetenschappers van alle tijden hebben gesproken over de noodzaak van een zoektocht naar het Zelf en naar de vervulling van het hoogste menselijke potentieel. Kahlil Gibran zegt hierover: “Spirituele ontwaking is het meest essentiële in een mensenleven en het enige doel van ons zijn.”

lao_tse“Hij die doorgaat met leren, zal elke dag meer worden; hij die de Tao beoefent, zal elke dag minder worden. Hij zal verminderen en blijven verminderen tot hij het ‘niet handelen’ bereikt. Door ‘niet handelen’, kan alles worden gedaan.” Lao Tse, China (6e eeuw voor Christus)

De vraag die onbeantwoord is gebleven is: hoe bereiken we deze transformatie? Hoe kunnen we ons innerlijke Zelf ontwaken? Sahaja Yoga stelt voorop dat de ontwaking van de Kundalini, onze spirituele levensenergie, deze transformatie op gang brengt en ons toelaat om spontaan tot meditatie te komen. Shri Mataji legt uit hoe dit in zijn werk gaat: “Wanneer de Kundalini opstijgt, verbreden de golven van onze gedachten. De ruimte tussen twee gedachten wordt groter. Deze ruimte is de stilte… Deze stilte bloeit open, verspreidt zich en duwt de gedachten naar de buitenrand van ons bewustzijn. Dit is hoe de toestand van gedachteloos bewustzijn ontstaat. In deze staat voelen we werkelijk de schoonheid van de stilte, die het hart van de schepping is.”

De Kundalini-ontwaking is geen abstracte filosofie maar een heel concrete ervaring. Sahaja Yoga nodigt je graag uit om deze hypothese te toetsen!

william_blake“Als de deuren van bewustzijn gezuiverd zouden worden, dan zou de mens alle dingen waarnemen zoals ze zijn, oneindig…. Alle goden wonen in het hart van de mens.”

William Blake, Engeland (1757-1827)

cg_jung“Het Zelf kan ook ‘God in ons’ genoemd worden. Het is van daaruit dat ons psychisch leven schijnt te zijn ontstaan, vanaf het prille begin, en het is in die richting dat alle hoogste, ultieme doelen van het leven schijnen te streven.”C.G. Jung, Zwitserland (1875-1961
Meer Info
Haar levenswerk: Sahaja Yoga
Shri Mataji ontwikkelde de unieke methode van Sahaja Yoga en heeft van het uitdragen ervan haar levenswerk gemaakt.
Erkenning over de hele wereld
In verscheidene landen kreeg Shri Mataji erkenningen en eretitels voor haar inspanningen voor vrede voor de hele mensheid.
Shri Mataji’s Officiële Website
Kom meer te weten over Shri Mataji’s werk, leven en reizen