Waarin verschilt Sahaja Yoga van andere vormen van yoga?

In Shri Mataji’s woorden: “Sahaja Yoga verschilt van andere vormen van yoga omdat het begint met zelfrealisatie en zelfrealisatie dus geen verre onbereikbare droom blijft.”

In de spirituele traditie van het oude India nam een guru maar een handvol, streng geselecteerde volgelingen. Hun hele leven lang volgde hij dag na dag zijn volgelingen op, en was hun gids in het proces van innerlijke zuivering. Slechts enkele zielen konden de zelfrealisatie bereiken, na vele jaren verschillende stadia van zuivering en boetedoening doorlopen te hebben.

In deze moderne tijd heeft Shri Mataji een methode ontwikkeld waardoor de zelfrealisatie (Kundalini-ontwaking) spontaan (sahaja) bereikt kan worden, zonder enige moeite. Met het proces van zelfrealisatie wordt een nieuwe dimensie geopend voor het menselijke bewustzijn. Shri Mataji noemt deze tijden de ‘bloesemtijd’ omdat deze toestand van menselijk bewustzijn niet meer beperkt blijft tot de spirituele elite, maar bereikbaar wordt voor de hele mensheid, op collectief niveau.

Na de zelfrealisatie kunnen we een koele bries waarnemen boven het hoofd en in de handen. Op de vingertippen kunnen we voelen in welke energetische centra (chakra’s) er onevenwichten zijn en we kunnen de ontwaakte Kundalini-energie gebruiken om het evenwicht te herstellen. Zo kunnen we, in het licht van dit nieuwe bewustzijn, onze eigen guru worden. Shri Mataji vergelijkt het proces met het opruimen in een donkere kamer. De Kundalini-ontwaking betekent dat er licht aangestoken wordt, zodat we kunnen zien waar er wanorde is en op een efficiënte manier kunnen opruimen. Sahaja Yoga meditatie laat ons toe te werken aan onze innerlijke groei zonder de stadia van boetedoening te moeten doormaken, terwijl we een gewoon leven leiden in onze familie en in de maatschappij.

Eén worden met ons innerlijke Zelf is het ultieme doel van het menselijke leven, beschreven in alle religies en spirituele tradities van de wereld. Zelfrealisatie is de eerste stap: eens de verbinding gevestigd is, moet ze gevoed worden door onze aandacht. Regelmatige meditatie laat ons toe ons bewust te worden van onze werkelijke identeit.

Terug naar veelgestelde vragen

“We praten over vrede. Maar hoe kunnen we vrede vinden als mensen zo rusteloos zijn? Er moet iets veranderen in de mens zelf, zodat hij innerlijke vrede kan vinden en zich bewust wordt van het feit dat hij deel uitmaakt van een groter geheel.”

Shri Mataji Nirmala Devi

Ervaar het nu!