Hoe past Sahaja Yoga in de eeuwenoude traditie van spiritualiteit?

Bewustzijn! Al wat we voelen en kennen wordt waargenomen doorheen ons bewustzijn. Het registreert alles wat we in ons leven ervaren: emoties, gedachten, gevoelens, ambities, verlangens, illusies. Bij de intrede in het nieuwe millenium meer dan ooit, hebben velen van ons het gevoel dat we de verbinding met ons diepere Zelf, met de wereld en met God verliezen, alsof ons bewustzijn de sleutel niet bevat om echt te leven, lief te hebben en te communiceren.

We zijn niet de eerste generatie die aanvoelt dat er een schakel ontbreekt. De grote gidsen van de mensheid zoals Mozes, Lao Tse, Buddha, Jezus en Mohammed herkenden de noodzaak van een zoektocht naar het Zelf en naar de vervulling van het hoogste menselijke potentieel. Heilige boeken zoals de bijbel, de Koran of de Indische Gita hebben kostbare boodschappen bewaard uit de spirituele erfenis van de mensheid. Hoewel deze boodschappen vaak vervaagd zijn in de gangen van de geschiedenis, is het duidelijk dat ze in essentie spreken over het oudste geheim van het ontwaken van ons bewustzijn en het ontplooien van ons sluimerende Zelf.

Van het “Ken uzelf” van Socrates tot de behoeften-pyramide van Maslow die beschrijft hoe de ultieme behoefte de volledige ontplooiing van het menselijke potentieel is: filosofen, dichters en wetenschappers van alle tijden hebben gesproken over de noodzaak van ‘Zelfrealisatie’ als sleutel tot innerlijke transformatie. Kahlil Gibran: “Spirituele ontwaking is het meest essentiële in een mensenleven en het enige doel van ons zijn.”

De vraag die onbeantwoord is gebleven is hoe deze transformatie te bereiken. Hoe kunnen we ons innerlijke Zelf ontwaken? Sahaja Yoga stelt voorop dat de ontwaking van de Kundalini, onze spirituele levensenergie, de evolutionaire doorbraak tot stand brengt en nodigt je uit om deze hypothese te toetsen. De Kundalini-ontwaking geeft ons toegang tot de essentiele spirituele kennis van ons Zelf en van de band tussen Zelf, lichaam en geest. Het is door dit proces van hereniging dat de kwaliteiten van vrede, vreugde, vertrouwen en innerlijke tevredenheid in onze persoonlijkheid geïntegreerd worden.

De Kundalini-ontwaking is een ervaring die ons individueel kan transformeren, maar nog belangrijker is dat deze innerlijke transformatie het voortbestaan van onze maatschappij zelf verzekert op een duurzame manier.

Terug naar veelgestelde vragen

“We praten over vrede. Maar hoe kunnen we vrede vinden als mensen zo rusteloos zijn? Er moet iets veranderen in de mens zelf, zodat hij innerlijke vrede kan vinden en zich bewust wordt van het feit dat hij deel uitmaakt van een groter geheel.”

Shri Mataji Nirmala Devi

Ervaar het nu!